Tijdens het forum van de VvE in februari 2019 wandelden we gezamenlijk in de namiddag langs de Nete, en kwam ik in gesprek met Françoise Gaeremynck. Zo vernam ik dat zij oogtraining geeft. M’n nieuwsgierigheid was gewekt. Toen ik hoorde dat een opgeleide in de eutoniepedagogie bij haar thuis zo’n oogtraining had georganiseerd in combinatie met eutonie, zag ik een kans om met Françoise af te spreken. Al enige tijd had ik zelf regelmatig vermoeide ogen en had van allerlei klachten en kwaaltjes.
Ogen, zien, het fascineert me. Enerzijds zien en kijken we naar buiten, en nemen we de buitenwereld op, ontvangen deze beelden. Anderzijds hebben we ook innerlijke beelden van de belevingswereld, herinneringen, voorstellingen, associaties, gedachten… soms vaag, vluchtig of duidelijk. Qua taal hebben we het in het eutonie-onderricht ook over waarnemen, observeren, reflecteren, … Helder zien, inzicht en overzicht hebben, een brede kijk ontwikkelen of gefocust en geconcentreerd kunnen zijn, details opmerken, visie ontwikkelen, verschillende perspectieven innemen…
Allemaal fascinerende aspecten, om oog voor te hebben !?
We beïnvloeden elkaar ook sterk door onze blik. Deze kan heel wat uitdrukken. Oogcontact tussen mensen, dieren, en met de omgeving is een wezenlijk aspect van in contact zijn en omgaan met wat zich voordoet.
Een andere laag in de belevingswereld is van zich al dan niet gezien en erkend weten. En gezien worden door de ander kan aangenaam zijn of net niet. Er kan angst en teruggetrokkenheid zijn. Of men kan graag in de belangstelling staan en zich laten zien. Wat ogen uitdrukken is lichaamstaal en zegt iets over de persoon.
Marleen Polfiet
“De ogen verdienen meer aandacht. Zoals we leren zorg dragen voor ons lichaam door er bewuster mee om te gaan, kan je ook bewust leren omgaan met je ogen om lang en soepel te zien en te bewegen. Het is een algemene opvatting dat ouder worden gekoppeld wordt met de gedachten over hoe ons lichaam aftakelt. Afhankelijk welk beeld we voor onszelf erover hebben gevormd. Het is de vraag aan ons zelf durven stellen, waarom hebben mijn ogen last van mij?”
De weergave van het ganse gesprek met Françoise Gaeremynck, lees je hier: